петак, октобар 27, 2006

Neamputirke kao amputirke

Danas će biti reči o glumicama koje nisu amputirke, a glumile su žene-amputirke na filmu i TV.
Katrin Denev kao Tristana
Počeću od nečega što je sasvim u skladu sa skoro poslovičnim običajem da se amputirke na filmu pojavljuju mahom kao sasvim bizarni likovi. Tako je i sa najnovijim filmom u kome se pojavljuje neka fiktivna amputirka, ostvarenjem čija se premijera uskoro očekuje.

Reč je o "dvodelnom" filmu "Grindhouse" Kventina Tarantina i Roberta Rodrigeza, u kome Rouz MekGouen tumači lik devojke bez noge koja umesto noge koju je izgubila ima – mitraljez.

U poređenju s tim mitraljezom namesto ženske noge, deluje skoro kao realizam vreme kada je francuska diva Katrin Denev glumila Tristanu, mladu ženu bez desne noge iznad kolena, u istoimenom filmu Luisa Bunjuela. U filmu postoji niz scena u kojima se ona u suknji kreće na jednoj nozi sa štakama i te scene su prilično vešto snimljene tako da zaista izgleda kao da nema nogu. U jednoj sceni gde podiže suknju i svom bivšem vereniku pokazuje patrljak amputirane noge izgleda da je korišćena dublerka kojoj je noga zaista amputirana, ali nije poznato ko je bila ta dublerka.

Bunjuel je u Tristani napravio i jedan propust vezan za amputaciju. Iako je Tristani amputirana desna noga, u sceni gde je ona svoju protezu stavila na krevet vidi se da se radi o protezi namenjenoj osobi kojoj je amputirana leva noga.
Šerilin Fen kao "Boxing Helena"
I Šerilin Fen je glumila amputirku, u filmu Boxing Helena. U prvom delu filma "amputirane" su joj obe noge do polovine butina i tu se kreće u kolicima sa dvostrukim sedištem koje je skrivalo njene u stvarnosti izuzetno lepe noge. Majstori za specijalne efekte su se potrudili da joj čak naprave i "patrljke nogu", koji se jasno ocrtavaju ispod haljine. U drugom delu filma Šerilin su "amputirane" i obe ruke iznad lakata a preostali patrljčići ruku joj sve vreme nepomično vise pored tela obučeni u kratke rukave koji ih sasvim pokrivaju.

Amputirku bez obe noge igrala je i Izabela Roselini, u prilično bizarnom filmu "The Saddest Music in the World". Tu ona igra vlasnicu pivare koja se ponekad kreće u kolicima, a nekad sa staklenim protezama napunjenim pivom, koje na kraju filma eksplodiraju. U nekim scenama filma muškarci piju pivo iz njenih proteza nogu.

Jednu od najzavodljivijih, ali i najbizarnijih uloga amputirki, igrala je Lena Olin u filmu "Romeo is Bleeding". Reč je o liku Mone Demarkov, fatalne i čudesno zavodljive žene bez skrupula koja nema dva prsta na levoj ruci. Kasnije će skoro celu tu ruku sama sebi odseći da bi se oslobodila iz klopke i potom umesto nje nositi protezu. Pred kraj filma Mona se sprema da vodi ljubav i pita svog ljubavnika (koga posle seksualnog čina namerava da ubije) "Sa ili bez?", misleći pritom na svoju veštačku ruku. On odgovara "bez" i Mona polako otkopčava crne kajševe kojima je proteza pričvršćena za njeno obnaženo i zanosno telo i svlači je sa svog patrljka ruke.

Svakako jedna od najpoznatijih uloga amputirki je ona Ale Kijuke, ruske glumice koja je u seriji "The Sopranos" igrala jednonogu Svetlanu, ljubavnicu Tonija Soprana. U seriji ima scena u kojima ona hoda sa štakama ostavljajući prilično uverljiv utisak da zaista nema levu nogu a u scenama gde se videla prilično obnažena dublirala ju je, kao što je ovde već ranije spomenuto, američka glumica Anita Holander, kojoj je leva noga stvarno amputirana.

I glumica Aria Bareikis igrala je amputirku bez noge u filmu "Deuce Bigalow". Ona se samo u jednoj kratkoj sceni pojavljuje tako da se vidi da nema nogu i u toj sceni sasvim obnažena u polumraku skače na jednoj nozi sa jasno vidljivim dugim patrljkom butine. Ostalo je nejasno da li je taj patrljak noge produkt nekih kompjuterskih specijalnih efekata ili ju je u toj sceni dublirala neka devojka kojoj je noga stvarno amputirana tik iznad kolena.
Ana Člamski
Ne preterano poznata glumica, Ana Člamski, igrala je vrlo simpatičnu rolu amputirke u filmu "A Child's Wish" (poznatom i kao "A Fight for Justice"). Scene vežbanja sa protezom posle amputacije deluju tako realno kao da Ana zaista nema nogu, a u tim scenama se na trenutak može videti kako vežba i devojka koja je zaista amputirka bez noge. Pa ipak, ovaj film će najviše biti zapamćen po tome što je u njemu po prvi put u istoriji kao glumac nastupio aktuelni predsednik Sjedinjenih Država. Ne, to nije bio Ronald Regan nego – Bil Klinton. Koji je, doduše, u filmu igrao samog sebe.

Vrlo realno simuliran izgled amputirke bez noge, uključujući izgled amputacionog patrljka butine, pojavljuje se u španskom filmu "Đavolja kičma" (El espinazo del diablo), u kome španska glumica Marisa Paredes glumi udatu ženu bez noge koja ima mladog ljubavnika.

I kod nas je jedna poznata domaća glumica igrala amputirku, reč je o Ljiljani Blagojević koja je u mini-seriji "Portret Ilije Pevca" igrala učiteljicu bez noge. U ovoj ulozi Blagojevićeva se u više scena kreće na štakama, ostavljajući utisak da zaista nema nogu.

Ovo, naravno, nije kompletan spisak uloga "amputirki" na filmu i TV koje su igrale glumice koje nisu amputirke, nabrojane su samo one uloge koje su po nečemu posebno zanimljive i gde se žena zaista pojavljuje tako da izgleda kao da je prava amputirka. Ali ostaje već konstatovana činjenica da se amputirke u ovakvim produkcijama pojavljuju po pravilu kao neke bizarne ličnosti u bizarnim situacijama i da se malo i retko prikazuju tako da stvarno izgledaju kao amputirke. Kad bi sakupili sve takve scene iz svih ovde nabrojanih filmova jedva bi se sakupilo ukupno desetak minuta, ako i toliko.

1 коментар:

  1. Pročitao sam čitav blog, iako ne delim tvoje sklonosti. Mislim da si pogodio pravu kombinaciju odmerenosti, iskrenosti i provokacije. Ljudi poput tebe, prateći hrabro svoj put, menjaju svet, pa i Srbiju. Samo napred. Želim ti da nađeš pravu partnerku.

    ОдговориИзбриши