October 27, 2006

Neamputirke kao amputirke

Danas će biti reči o glumicama koje nisu amputirke, a glumile su žene-amputirke na filmu i TV.

Katrin Denev kao Tristana
Katrin Denev kao Tristana
Počeću od nečega što je sasvim u skladu sa skoro poslovičnim običajem da se amputirke na filmu pojavljuju mahom kao sasvim bizarni likovi. Tako je i sa najnovijim filmom u kome se pojavljuje neka fiktivna amputirka, ostvarenjem čija se premijera uskoro očekuje.

Reč je o "dvodelnom" filmu "Grindhouse" Kventina Tarantina i Roberta Rodrigeza, u kome Rouz MekGouen tumači lik devojke bez noge koja umesto noge koju je izgubila ima – mitraljez.

U poređenju s tim mitraljezom namesto ženske noge, deluje skoro kao realizam vreme kada je francuska diva Katrin Denev glumila Tristanu, mladu ženu bez desne noge iznad kolena, u istoimenom filmu Luisa Bunjuela. U filmu postoji niz scena u kojima se ona u suknji kreće na jednoj nozi sa štakama i te scene su prilično vešto snimljene tako da zaista izgleda kao da nema nogu. U jednoj sceni gde podiže suknju i svom bivšem vereniku pokazuje patrljak amputirane noge izgleda da je korišćena dublerka kojoj je noga zaista amputirana, ali nije poznato ko je bila ta dublerka.

Bunjuel je u Tristani napravio i jedan propust vezan za amputaciju. Iako je Tristani amputirana desna noga, u sceni gde je ona svoju protezu stavila na krevet vidi se da se radi o protezi namenjenoj osobi kojoj je amputirana leva noga.

I Šerilin Fen je glumila amputirku, u filmu Boxing Helena. U prvom delu filma "amputirane" su joj obe noge do polovine butina i tu se kreće u kolicima sa dvostrukim sedištem koje je skrivalo njene u stvarnosti izuzetno lepe noge. Majstori za specijalne efekte su se potrudili da joj čak naprave i "patrljke nogu", koji se jasno ocrtavaju ispod haljine. U drugom delu filma Šerilin su "amputirane" i obe ruke iznad lakata a preostali patrljčići ruku joj sve vreme nepomično vise pored tela obučeni u kratke rukave koji ih sasvim pokrivaju.

Šerilin Fen kao Boxing Helena
Šerilin Fen kao "Boxing Helena"
Amputirku bez obe noge igrala je i Izabela Roselini, u prilično bizarnom filmu "The Saddest Music in the World". Tu ona igra vlasnicu pivare koja se ponekad kreće u kolicima, a nekad sa staklenim protezama napunjenim pivom, koje na kraju filma eksplodiraju. U nekim scenama filma muškarci piju pivo iz njenih proteza nogu.

Jednu od najzavodljivijih, ali i najbizarnijih uloga amputirki, igrala je Lena Olin u filmu "Romeo is Bleeding". Reč je o liku Mone Demarkov, fatalne i čudesno zavodljive žene bez skrupula koja nema dva prsta na levoj ruci. Kasnije će skoro celu tu ruku sama sebi odseći da bi se oslobodila iz klopke i potom umesto nje nositi protezu. Pred kraj filma Mona se sprema da vodi ljubav i pita svog ljubavnika (koga posle seksualnog čina namerava da ubije) "Sa ili bez?", misleći pritom na svoju veštačku ruku. On odgovara "bez" i Mona polako otkopčava crne kajševe kojima je proteza pričvršćena za njeno obnaženo i zanosno telo i svlači je sa svog patrljka ruke.

Svakako jedna od najpoznatijih uloga amputirki je ona Ale Kijuke, ruske glumice koja je u seriji "The Sopranos" igrala jednonogu Svetlanu, ljubavnicu Tonija Soprana. U seriji ima scena u kojima ona hoda sa štakama ostavljajući prilično uverljiv utisak da zaista nema levu nogu a u scenama gde se videla prilično obnažena dublirala ju je, kao što je ovde već ranije spomenuto, američka glumica Anita Holander, kojoj je leva noga stvarno amputirana.

I glumica Aria Bareikis igrala je amputirku bez noge u filmu "Deuce Bigalow". Ona se samo u jednoj kratkoj sceni pojavljuje tako da se vidi da nema nogu i u toj sceni sasvim obnažena u polumraku skače na jednoj nozi sa jasno vidljivim dugim patrljkom butine. Ostalo je nejasno da li je taj patrljak noge produkt nekih kompjuterskih specijalnih efekata ili ju je u toj sceni dublirala neka devojka kojoj je noga stvarno amputirana tik iznad kolena.

Ana Člomski vežba sa protezom noge
Ana Člamski
Ne preterano poznata glumica, Ana Člamski, igrala je vrlo simpatičnu rolu amputirke u filmu "A Child's Wish" (poznatom i kao "A Fight for Justice"). Scene vežbanja sa protezom posle amputacije deluju tako realno kao da Ana zaista nema nogu, a u tim scenama se na trenutak može videti kako vežba i devojka koja je zaista amputirka bez noge. Pa ipak, ovaj film će najviše biti zapamćen po tome što je u njemu po prvi put u istoriji kao glumac nastupio aktuelni predsednik Sjedinjenih Država. Ne, to nije bio Ronald Regan nego – Bil Klinton. Koji je, doduše, u filmu igrao samog sebe.

Vrlo realno simuliran izgled amputirke bez noge, uključujući izgled amputacionog patrljka butine, pojavljuje se u španskom filmu "Đavolja kičma" (El espinazo del diablo), u kome španska glumica Marisa Paredes glumi udatu ženu bez noge koja ima mladog ljubavnika.

I kod nas je jedna poznata domaća glumica igrala amputirku, reč je o Ljiljani Blagojević koja je u mini-seriji "Portret Ilije Pevca" igrala učiteljicu bez noge. U ovoj ulozi Blagojevićeva se u više scena kreće na štakama, ostavljajući utisak da zaista nema nogu.

Ovo, naravno, nije kompletan spisak uloga "amputirki" na filmu i TV koje su igrale glumice koje nisu amputirke, nabrojane su samo one uloge koje su po nečemu posebno zanimljive i gde se žena zaista pojavljuje tako da izgleda kao da je prava amputirka. Ali ostaje već konstatovana činjenica da se amputirke u ovakvim produkcijama pojavljuju po pravilu kao neke bizarne ličnosti u bizarnim situacijama i da se malo i retko prikazuju tako da stvarno izgledaju kao amputirke. Kad bi sakupili sve takve scene iz svih ovde nabrojanih filmova jedva bi se sakupilo ukupno desetak minuta, ako i toliko.

2 comments:

  1. Pročitao sam čitav blog, iako ne delim tvoje sklonosti. Mislim da si pogodio pravu kombinaciju odmerenosti, iskrenosti i provokacije. Ljudi poput tebe, prateći hrabro svoj put, menjaju svet, pa i Srbiju. Samo napred. Želim ti da nađeš pravu partnerku.

    ReplyDelete
  2. I found this site using [url=http://google.com]google.com[/url] And i want to thank you for your work. You have done really very good site. Great work, great site! Thank you!

    Sorry for offtopic

    ReplyDelete