понедељак, октобар 16, 2006

Mogu li amputirke biti privlačne?

Na naslovno pitanje bi se moglo odgovoriti protivpitanjem – a zašto ne bi bile?
Da li neku, inače veoma atraktivnu i privlačnu ženu, amputacija nekog uda može učiniti sasvim neprivlačnom i nepoželjnom? Meni to ne izgleda kao mnogo verovatno.

Ako ipak pretpostavimo da je baš tako, da žena posle amputacije nekog uda postaje neprivlačna u uobičajenom smislu te reči, da vidimo šta bi mogli biti uzroci te neprivlačnosti. Žena koja je npr. izgubila nogu nema ono što imaju druge žene – nema nogu – i istovremeno obično ima ono što druge žene nemaju – ima patrljak amputirane noge. Iz razgovora sa ljudima koji amputirke ocenjuju kao neprivlačne stiče se utisak da im je obično mnogo odbojniji sam patrljak noge nego njen nedostatak.

Žene koje su izgubile neki od donjih udova kreću se na upadljivo različit način: žene bez jedne noge se često kreću na štakama, a žene bez obe noge u kolicima. To ne samo da stvara naročit spoljašnji efekat koji amputirka ostavlja na okolinu, nego ima veliki uticaj i na organizaciju zajedničkog života, način zajedničkog provođenja slobodnog vremena itd.
Ako amputirka nosi protezu to u nekoj meri može prikriti nedostatak uda, ali ako je ne nosi onda prazan rukav ili podavijena prazna nogavica pantalona, uz "rekvizite" poput štaka ili kolica, i na kilometar jasno govore da je reč o ženi koja je amputirka. Ta činjenica, pogotovu u našoj konzervativnoj sredini, može uticati da se muškarac koji je u društvu takve žene oseća kao manje muškarac, kao neko ko nije bio u stanju da pronađe "ispravnu ženu".

Tome treba dodati da, kao što postoje muškarci kojima su amputirke izuzetno privlačne, tako postoje i muškarci kojima su amputirke izuzetno neprivlačne i odbojne.

Veoma je mnogo svedočenja o tome da su često muškarci tražili razvod braka od žene posle njene amputacije. Ali, kao što smo videli, tu se ne radi samo o čisto fizičkom aspektu privlačnosti ili neprivlačnosti, nego o nizu socijalnih činilaca koji čine da je mnogim muškarcima neprihvatljivo da žive sa ženom koja je amputirka.
I dalje mislim da amputirka može biti veoma lepa i fizički vrlo privlačna i atraktivna, čak i za mnoge muškarce koji nemaju nikakvu posebnu sklonost prema amputirkama.

Osim toga, privlačnost između muškarca i žene jeste fizičke prirode, ali nije samo to, nego je i istovremeno intelektualne i emotivne prirode. Nema nikakvog razloga da žena koja je amputirka nekome bezmalo savršeno ne odgovara po svojim emocionalnim, intelektualnim i ostalim ličnim karakteristikama.

Нема коментара:

Постави коментар