петак, октобар 20, 2006

Amputirke i visoke potpetice

U prvi mah bi se moglo pomisliti da o visokim potpeticama mogu razmišljati samo amputirke kojima je urađena amputacija nekog od gornjih ekstremiteta, a nikako one kojima je amputirana noga. U stvarnosti, ovo je potpuno netačno.
Ona nema obe noge
Amputirke sa potkolenom amputacijom jedne ili obe noge veoma često nose cipele sa visokim potpeticama, ponekad veoma visokim. U javnosti je to bezbroj puta pokazala Heather Mills, a – verovali ili ne – i ova izuzetno atraktivna crna lepotica sa visokim potpeticama na slici gore je invalid bez obe noge, ona je dvostruka potkolena amputirka.

Nešto ređe, ali i amputirke sa natkolenom amputacijom jedne noge ponekad koriste visoke potpetice. Po tome je postala poznata američki foto-model i manekenka Ivy Gunther, kojoj je desna noga amputirana do polovine butine.
Svakako, da bi amputirka koja je bez jedne ili bez obe noge mogla nositi cipele sa visokim potpeticama potrebne su proteze koje to omogućavaju, često veoma skupe proteze. Neke od ovih proteza imaju veštačka stopala čija se visina može podešavati, a kod nekih je to rešeno tako što postoji više stopala za različite visine potpetice, koja se cela menjaju po potrebi.
Na slici gore možete videti primere ženskih proteza noge namenjenih nošenju obuće sa visokim potpeticama.

Osim kad koriste protezu, nije toliko retko da na svojoj jednoj nozi cipelu ili sandalu sa visokom potpeticom nose i žene bez noge koje hodaju sa štakama. Ne samo da je to bezbroj puta pokazala brazilska filmska glumica Lilian Taublib, nego se relativno često i na ulici mogu sresti žene koje, iako ne nose protezu i hodaju samo na jednoj nozi, nose cipelu sa visokom potpeticom.
Jednonoga na štikli
Mišljenje o obući sa visokim potpeticama podeljeno je i među ženama koje imaju obe noge. Ali jednonoga žena koja nosi takvu obuću svakako pokazuje visok stepen samopouzdanja i svest o tome da i žena koja nema nogu može biti veoma privlačna, atraktivna i elegantna. Zato je uvek lepo kad se sretne žena bez noge koja, dok hoda na svojoj jednoj nozi uz pomoć štaka, na tu jedinu nogu koju ima obuva izazovnu najlon čarapu i cipelu sa visokom potpeticom.

Нема коментара:

Постави коментар