October 20, 2006

Amputirke i visoke potpetice

Amputirane noge za nju nisu razlog da ne nosi visoke potpetice
Ona nema obe noge
U prvi mah bi se moglo pomisliti da o visokim potpeticama mogu razmišljati samo amputirke kojima je urađena amputacija nekog od gornjih ekstremiteta, a nikako one kojima je amputirana noga. U stvarnosti, ovo je potpuno netačno.

Amputirke sa potkolenom amputacijom jedne ili obe noge veoma često nose cipele sa visokim potpeticama, ponekad veoma visokim. U javnosti je to bezbroj puta pokazala Heather Mills, a – verovali ili ne – i ova izuzetno atraktivna crna lepotica sa visokim potpeticama na slici desno je invalid bez obe noge, ona je dvostruka potkolena amputirka.

Nešto ređe, ali i amputirke sa natkolenom amputacijom jedne noge ponekad koriste visoke potpetice. Po tome je postala poznata američki foto-model i manekenka Ivy Gunther, kojoj je desna noga amputirana do polovine butine.

Potkolene ženske proteze za cipele sa visokom potpeticom
Svakako, da bi amputirka koja je bez jedne ili bez obe noge mogla nositi cipele sa visokim potpeticama potrebne su proteze koje to omogućavaju, često veoma skupe proteze. Neke od ovih proteza imaju veštačka stopala čija se visina može podešavati, a kod nekih je to rešeno tako što postoji više stopala za različite visine potpetice, koja se cela menjaju po potrebi.

Na slici levo možete videti primere ženskih proteza noge namenjenih nošenju obuće sa visokim potpeticama.

Amputirka sa samo jednom nogom i visokom potpeticom
Jednonoga na štikli
Osim kad koriste protezu, nije toliko retko da na svojoj jednoj nozi cipelu ili sandalu sa visokom potpeticom nose i žene bez noge koje hodaju sa štakama. Ne samo da je to bezbroj puta pokazala brazilska filmska glumica Lilian Taublib, nego se relativno često i na ulici mogu sresti žene koje, iako ne nose protezu i hodaju samo na jednoj nozi, nose cipelu sa visokom potpeticom.

Mišljenje o obući sa visokim potpeticama podeljeno je i među ženama koje imaju obe noge. Ali jednonoga žena koja nosi takvu obuću svakako pokazuje visok stepen samopouzdanja i svest o tome da i žena koja nema nogu može biti veoma privlačna, atraktivna i elegantna. Zato je uvek lepo kad se sretne žena bez noge koja, dok hoda na svojoj jednoj nozi uz pomoć štaka, na tu jedinu nogu koju ima obuva izazovnu najlon čarapu i cipelu sa visokom potpeticom.

No comments:

Post a Comment