October 22, 2006

Glumice-amputirke u prošlosti

Sara Bernar je bila amputirka bez desne noge
Sticajem okolnosti, jedna od najvećih glumica svih vremena, Sara Bernar, bila je amputirka bez desne noge do iznad kolena. Amputacija noge usledila je kao posledica jedne povrede u pozorištu, a Sara je i posle toga nastavila aktivno da glumi.

Sara Bernar nije jedina glumica iz prošlosti koja je bila amputirka. Nekada poznata holivudska lepotica i glumica, Suzan Bal, takođe je bila amputirka bez noge. U devetnaestoj godini, dok je bila na vrhuncu popularnosti, odsekli su joj skoro celu desnu nogu zbog raka. Manje od tri meseca posle amputacije udala se za poznatog zavodnika Ričarda Longa i nastavila da i bez noge aktivno glumi, ali je samo posle godinu i po dana umrla zbog recidiva bolesti.

Amputirka iz prošlih vremenaAmputirka bez noge bila je i poznata brodvejska glumica i pevačica Tobi Ving, kojoj su odsekli nogu zbog komplikacija nastalih usled pada tokom jahanja. Noga je takođe bila amputirana i holivudskim glumicama Frensis Bej, Glori Anen, Toti Filds i Lorensiji Bembenek, a u skorije vreme još jednoj od glumica iz "stare garde", Suzan Tajrel, amputirane su obe noge ispod kolena, posle čega je ona ipak nastavila glumačku karijeru.

Bez noge je ostala i jedna nekada izuzetno poznata porno "glumica", Pati Petit, koja je izgubila nogu 1988. godine u saobraćajnoj nesreći. Izgleda da posle amputacije ona nije nastavila karijeru, za razliku od njene koleginice koja je pod pseudonimom Long-Džejn Silver (očito izvedenim iz imena legendarnog jednonogog gusara) sve vreme nastupala upadljivo naglašavajući (i aktivno koristeći "u akciji") atrofirani patrljak svoje amputirane leve potkolenice.

U naše vreme aktivan je veći broj glumica-amputirki, većinom žena bez jedne noge. Ali, o njima će biti više reči drugom prilikom.

No comments:

Post a Comment