недеља, октобар 22, 2006

Glumice-amputirke u prošlosti

Sticajem okolnosti, jedna od najvećih glumica svih vremena, Sara Bernar, bila je amputirka bez desne noge do iznad kolena. Amputacija noge usledila je kao posledica jedne povrede u pozorištu, a Sara je i posle toga nastavila aktivno da glumi.
Sara Bernar nije jedina glumica iz prošlosti koja je bila amputirka. Nekada poznata holivudska lepotica i glumica, Suzan Bal, takođe je bila amputirka bez noge.

U devetnaestoj godini, dok je bila na vrhuncu popularnosti, odsekli su joj skoro celu desnu nogu zbog raka. Manje od tri meseca posle amputacije udala se za poznatog zavodnika Ričarda Longa i nastavila da i bez noge aktivno glumi, ali je samo posle godinu i po dana umrla zbog recidiva bolesti.

Amputirka bez noge bila je i poznata brodvejska glumica i pevačica Tobi Ving, kojoj su odsekli nogu zbog komplikacija nastalih usled pada tokom jahanja. Noga je takođe bila amputirana i holivudskim glumicama Frensis Bej, Glori Anen, Toti Filds i Lorensiji Bembenek, a u skorije vreme još jednoj od glumica iz "stare garde", Suzan Tajrel, amputirane su obe noge ispod kolena, posle čega je ona ipak nastavila glumačku karijeru.
Bez noge je ostala i jedna nekada izuzetno poznata porno "glumica", Pati Petit, koja je izgubila nogu 1988. godine u saobraćajnoj nesreći. Izgleda da posle amputacije ona nije nastavila karijeru, za razliku od njene koleginice koja je pod pseudonimom Long-Džejn Silver (očito izvedenim iz imena legendarnog jednonogog gusara) sve vreme nastupala upadljivo naglašavajući (i aktivno koristeći "u akciji") atrofirani patrljak svoje amputirane leve potkolenice.

U naše vreme aktivan je veći broj glumica-amputirki, većinom žena bez jedne noge. Ali, o njima će biti više reči drugom prilikom.

Нема коментара:

Постави коментар