недеља, децембар 17, 2006

Glumice-amputirke – danas

U naše vreme aktivan je veći broj glumica-amputirki. Ovde nije reč o glumicama kojima se desilo da postanu amputirke, nego prvenstveno o amputirkama koje su postale glumice.
Anita Holander je glumica bez noge
Sa izuzetkom Ejmi Mulins, američke amputirke bez obe noge do ispod kolena, koja je osim što je glumica i manekenka, foto model, paraolimpijska atletičarka, te pisac knjiga o samopouzdanju i ženskoj lepoti – amputirke su neku zapaženiju glumačku karijeru ostvarile jedino na pozorišnim daskama.

O drugom izuzetku od ovog pravila, fascinantnoj brazilskoj jednonogoj glumici Lilian Taublib, već je posebno bilo reči u ovom Blogu.

Verovatno najpoznatija pozorišna glumica bez noge je Anita Holander. Njoj je zbog raka leva noga amputirana skoro do kuka i sa protezom redovno nastupa u ozbiljnim predstavama na scenama njujorških pozorišta. Anita Holander izvodi i neku vrstu monodrame koja je koncentrisana na to da ona nema nogu i tokom te predstave pred publikom skida protezu, hoda sa štakama itd.

Ona je bila i "body double" za ulogu jednonoge Svetlane u TV seriji "The Sopranos". Holanderova je pre desetak godina snimila i seriju vrlo izazovnih fotografija na kojima, pored ostalog, vrlo otvoreno i upadljivo pokazuje svoj patrljak noge.

Uz nekoliko sporednih uloga na filmu, relativno zapaženu pozorišnu karijeru ima i Džin Haj Susi, kojoj je desna noga amputirana do kuka. Na pozorišnim promotivnim fotografijama ona ne ostavlja utisak neke zavodnice, ali jedina filmska scena u kojoj se otvoreno pojavljuje bez noge, hodajući na štakama u kožnoj mini suknji i dugoj čizmi sa veoma visokom potpeticom (reč je o sceni iz filma "The Gingerbread Man") svedoči da je reč o izuzetno zgodnoj ženi retko atraktivnog izgleda. Pored ovog, ona je igrala u još dva filma: "Midnight in the Garden of Good and Evil" (1997) i "The Bone Yard" (2000).
Ejmi Mulins
Nekoliko zapaženih uloga na filmu i TV imala je, kao što je na početku već spomenuto, i Ejmi Mulins, kojoj su obe noge amputirane ispod kolena. Neke od ovih uloga bile su baš "amputirske", poput one u filmu "Cremaster" (gde se, pored ostalog, pojavljuje obnažena sa potpuno prozirnim staklenim protezama na patrljcima nogu), ali u nekima je sve vreme glumila sa protezama savršenog izgleda i funkcije, tako da niko ne bi mogao ni pretpostaviti da ona nema obe noge. Jedna od tih njenih sasvim "neamputirskih" rola je npr. ona u epizodi "Five Little Pigs" TV serije "Poaro", gde je igrala jednu od glavnih uloga.

Ejmi Purdi, kojoj su, kao i njenoj mnogo poznatijoj imenjakinji, obe noge amputirane ispod kolena, takođe je nedavno otpočela glumačku karijeru ulogom Alme u filmu "What's Bugging Seth", snimljenom 2005. godine.
Ejmi Purdi
U skorije vreme nekoliko epizodnih uloga u TV seriji "My Name is Earl" imala je Trejsi Ešton, kojoj je leva noga visoko amputirana, ali za sada nema nikakvih nagoveštaja da njoj predstoji neka ozbiljnija budućnost kao glumici.

I u Indiji je aktivno nekoliko glumica bez noge, od kojih je najpoznatija Suda Čandran, koja se pre nekoliko godina okrenula političkoj karijeri. Nedavno je bez noge ostala i mlada kineska glumica Ven Huaži i vrlo je verovatno da će ona nastaviti da se bavi glumom i posle amputacije.

Za malo je propušteno da i Srbija dobije svoju autentičnu glumicu bez noge. Srpska amputirka bez desne noge do kuka, Tanja Jovančević, igrala je u dugometražnom igranom filmu "YU" (2003), koji je prvobitno režirao Ljubiša Samardžić. Posle nekakvog finansijskog skandala snimanje je obustavljeno a film je finalizovan kao kratki igrani film, koji je kao reditelj potpisao Franc Novotni, austrijski koproducent. Iz te verzije uloga jednonoge Tanje Jovančević kompletno je izbačena.

Kada govorimo u glumicama-amputirkama primećuje se da, izuzev u Sjedinjenim Državama, one skoro da i ne postoje na drugim mestima, što svakako govori o svojevrsnoj diskriminaciji žena-amputirki u većem delu sveta, naglašeno tu uključujući i celu Evropu.

Interesantno je da čak ni u Sjedinjenim Državama nije aktivna ni jedna glumica bez ruke. Glumice-amputirke su, uz par izuzetaka, po pravilu žene koje nemaju jednu nogu do kuka, dakle žene bez patrljka noge.

Kada znamo da velika većina žena bez noge ima patrljak i da žena sa patrljkom noge mnogo lakše, uspešnije i neupadljivije nosi protezu od one koja nema patrljak, jasno je da industrija zabave ima animozitet prema amputacionim patrljcima te se može reći da su amputirke sa patrljkom još više diskriminisane od onih koje nemaju patrljak.
Rouz Petra nema levu nogu
Zato na neki način posebno mesto na ženskom amputirskom glumištu ima Rouz Petra, koja je igrala glavnu ulogu u filmu "Prelude to Happiness" (1974). Njoj je posle amputacije leve noge kao patrljak preostala samo trećina butine, a u filmu se često pojavljivala u kupaćem kostimu bez zazora otkrivajući taj svoj patrljak. Ipak, reč je o niskobudžetskom filmu koji je veoma malo poznat.

Нема коментара:

Постави коментар