субота, мај 20, 2023

Neka reč o istoriji (najava)

Ovaj blog se i do sada bavio istorijom devotee fenomena i važnim ličnostima i zbivanjima iz prošlog i s početka ovog veka. Nekada se najvećim autoritetom na polju devotee istorije s razlogom smatrao Majk D. Fridman. Otkrivši kod sebe sklonost ka amputirkama, on je 70-ih godina prošlog veka krenuo da istražuje.
Tatjana Volkova
Njegovo istraživanje bilo je manje teorijske prirode (mada je u teoriji sam Fridman bio poklonik "teorije otiska", o čemu smo nešto pisali u odeljku Teorija na našem sajtu), više tako što je uspostavljao kontakte sa svakim ko je imao ovakvu sklonost, kao i sa svakom amputirkom koja je na neki način ispoljavala interesovanje ili aktivizam na tom polju.

Upoznavši tokom skoro pola veka stotine i stotine realnih ljudi, kako amputirki tako i njihovih poklonika, Fridman je postao živa enciklopedija devotee fenomena, neko ko je imao jedinstven uvid u iskustva, stranputice, razmišljanja, strahove i nade bezmalo svih ljudi na američkoj "sceni".

Kasnije su ova iskustva proširena i vezama sa Tanjom Volkovom i ostalim Ruskinjama, mada se stiče utisak da je Fridman bio pristrasan i imao nerealno pozitivno mišljenje o Volkovoj, imajući u vidu druge izvore koji o njoj svedoče.
Produkcija "CD" (SAD)
Svestan svoje jedinstvene pozicije, Fridman je odlučio da zabeleži svu tu istoriju, čemu je inicijalno jezgro trebalo da bude Yahoo grupa Devotee History and Timeline Project. Plan je bio da se kasnije podigne sajt sa bazom podataka, dokumenata, fotografija, svedočanstava... Verovatno, da se napiše i knjiga.

Na kraju je sve ostalo na Yahoo grupi, a sam Fridman je postepeno gubio entuzijazam, da bi se najzad sasvim povukao sa javne scene.

Drugi izvor saznanja o devotee istoriji bio je stari Overground sajt. To je bilo mesto teorijskih rasprava i eseja, ali, takođe, sećanja, iskustava i promišljanja. Posle ukidanja Yahoo grupa, u čemu je nestala i Fridmanova grupa o devotee istoriji sa svim svojim materijalom, kao i ukidanja izvornog Overgrounda, ovaj blog je ostao bukvalno jedino mesto na svetu koje se ovom problematikom bavi.
Produkcija "Ampix" (SAD)
To je razlog zbog koga će u predstojećem vremenu ovde mnogo više pažnje biti posvećeno devotee istoriji, s ciljem da neka svedočanstva i iskustva ne budu sasvim izgubljena, već da ostanu na raspolaganju budućim istraživačima i, uopšte, svima koje to bude zanimalo. Kako je i autor ovog bloga odavno u godinama kada je bliži neminovnom kraju nego početku života, kao relativno hitno se nameće i pravljenje engleske verzije bloga, koja bi objavljivala najvažnije članke. U perspektivi i pravljenje elektronske knjige u PDF i EPUB formatima.

U predstojećem vremenu u planu je da se nešto detaljnije napiše o Frantani i Tanji Volkovoj, uključujući objavljivanje prevoda velikog članka koji je o njoj objavio list Moskovski Komsomolec. Biće reči o Ampixu i CD Production, kao i o Bet Haglund, njenom časopisu Fascination i istoimenim susretima amputirki i njihovih poklonika. Pored ovih, i mnogih drugih tema, nastojaćemo da objavimo i veći broj prevoda relevantnih tekstova, što je posao koji smo započeli još u avgustu prošle godine prevodom Fridmanovih sećanja na skup koji je organizovala u Rusiji Tatjana Volkova.

Нема коментара:

Постави коментар