недеља, мај 21, 2023

In Memoriam: Aleks Amputirac (1970 - 2023)

Ako je i sama devotee zajednica supkultura – a jeste – onda je Aleks Amputirac (Amputee Alex) bio supkultura unutar te supkulture. Aleks – aktivista, webmaster, fotograf, slikar, tatu majstor, kuvar, svetski putnik, pisac, avanturista... I, iznad svega, amputirac. Mada je stalno opširno pisao o sebi, niko nije tačno znao šta je od svega istina a šta plod mašte. To dvoje se kod Aleksa stalno mešalo i preplitalo.
Niko nije tačno znao ni zašto je bio amputirac. Aleksu je prvo amputirana leva noga ispod kolena, zatim ista noga iznad kolena, potom desna ruka ispod lakta, onda desna noga ispod kolena i, na kraju, ta mu je noga amputirana iznad kolena. Negde u međuvremenu su mu u dva navrata amputirani i delovi domalog prsta na jedinom preostalom udu, na levoj ruci.

Aleks Amputirac
Aleks je često nagoveštavao da su mu udovi amputirani jer ga to seksualno uzbuđuje i jer mu se sviđa da bude amputirac. A onda bi pričao da je udove izgubio zbog bolesti a da je priču o tome da je sam izabrao da bude amputirac izmislio da bi se budalama smejao i uzimao im novac. Kao i obično u slučaju Aleksa, niko ne zna šta je istina. On je bio sklon putovanjima po egzotičnim zemljama gde nije bio problem dobiti željenu amputaciju za novac, tako da je i to moguće.

Jedno od njegovih objašnjenja razloga zbog kojih je bio amputirac jeste da je reč o posledicama saobraćajne nesreće. Koliko je tih saobraćajnih nesreća trebalo da bude pa da mu se u različitim vremenima dogode čak pet velikih i dve manje amputacije? Bezbrojne fotografije koje je slao odaju utisak da su mu udovi bili zdravi i nepovređeni pre amputacije, što nikako ne bi moglo biti slučaj da je reč o povredama u saobraćajnoj nesreći.
Knjiga "Amputation Wanted"
Belgijski magazin Dag Allemaal objavio je 2009. da on to ne želi da kaže, ali da je po svedočenju njegovih bivših žena amputacija udova bila isključivo posledica njegove želje da bude amputirac i njegov lični izbor. Aleks nikada nije obelodanio kako je i gde uspeo da realizuje tolike medicinski bezrazložne amputacije.

Aleks je problemu amputacija i amputiraca, sklonosti ka njima, izabranim amputacijama i želji da se bude amputirac pristupao sa strašću. Bio je vlasnik i osnivač sajta Ampulove, mešavini svega i svačega vezanog za amputacije udova. Pokretao je i mnoštvo drugih sajtova na istu temu, kao i bezbroj različitih grupa i naloga na društvenim mrežama. Većina toga se posle nekog vremena gasila (i sam Ampulove sajt je više puta gašen), a onda bi Aleks opet nešto pokretao iznova i iznova.

Bio je i pisac, niz njegovih knjiga, od putopisa do knjiga za decu, prodaje se na Amazonu i drugim internet knjižarama. Autor je i knjige Amputation Wanted (Traži se amputacija) posvećene ljudima koji žele da im bude amputiran jedan ili više zdravih udova. Ovu knjigu možete skinuti u PDF formatu klikom na link u naslovu knjige. Napisao je još jednu sličnu knjigu pod naslovom Amputation on Request (Amputacija na zahtev), koja se prodaje na Amazonu.
Žena bez leve noge iz Venecuele,
jedan od Aleksovih modela
Stalno je bio u nekim bitkama, vodio je od početka rat protiv lažnih profila amputiraca na internetu, protiv lažnih profila onih koji su tvrdili da žele da im neki ud bude amputiran, kao i protiv onih koji su snimali komercijalne filmove sa amputirkama iz siromašnih zemalja i bedno ih za to plaćali.

Aleks je i sam imao komercijalnu video i foto produkciju sa amputirkama iz niza zemalja: Velike Britanije, Belgije, Filipina, Venecuele, Nigerije... Pored amputirki snimao je i materijale sa muškarcima-amputircima, ali i sa zdravim ženama koje su glumile amputirke, ponekada ih lažno predstavljajući kupcima kao prave amputirke. Snimio je i više amaterskih porno video klipova u kojima je on bio u glavnoj ulozi.

Aleks je dugo bolovao od teške bolesti, ni tu nije sasvim jasno kakve, ali je on, koji je uvek bio bucmast, spao na težinu od 30-tak kilograma. I najzad je stigla vest da je preminuo. Teško je doneti sud o Aleksu i njegovom životu. Je li to bio srećan ili tužan život, je li njime bio zadovoljan ili nije, je li u tom životu bilo više patnje ili radosti, više samoće ili ljubavi...? Niko ne zna, verovatno ni Aleks nije znao.

Na Aleksa se može gledati kao na jednog od retkih koji su ostvarili svoje snove, ali i kao na čoveka koji je teško patio i samosakaćenjem pokušavao da tu patnju učini manjom. Šteta je što, i pored bezbroj materijala koje je širom interneta slao o sebi, svom životu, poreklu i porodičnim usudima, mi o Aleksu zapravo ne znamo skoro ništa. Da znamo više to bi nam pomoglo da bolje razumemo ovakvu sklonost i snažne impulse koji su jednog čoveka naveli da se sopstvenim izborom podvrgne mnogobrojnim amputacijama udova.
Žena iz Nigerije pokazuje izbliza patrljak svoje
amputirane desne noge - iz Aleksove produkcije
Bezmalo svi su ga smatrali za ćaknutog i budalu, mnogi su govorili o njemu i kao prevarantu, ali on je sve vreme bio tu negde, naletali ste uvek iznova na njega kao na nekog neželjenog daljeg rođaka. I tako smo svi nekako navikli da je Aleks tu negde i, zato što smo navikli, biće nam žao jer više nije sa nama i ne mota se i dalje naokolo.

Uskoro će se, verovatno, njegovi sajtovi ugasiti a Aleksa Amputirca će, kao i mnoge pre njega, prekriti zaborav. Neka ovaj zapis produži sećanje na čoveka koga nismo razumeli, ali u isto vreme nismo mogli da se na neki način ne divimo njegovoj posvećenosti i odlučnosti da svoj život i svoje telo učini onakvima kakvima je želeo.

Нема коментара:

Постави коментар