среда, јануар 13, 2010

Miss Landmine 2009.

Izvor fotografije: fabrica.it
O prvom izboru jednonoge mis, održanom 2008, već je bilo reči u članku Miss Landmine. Ovo takmičenje, koje se u praksi svodi na izbor najlepše žene bez noge, postalo je već tradicionalno. Tako je za Miss Landmine 2009. izabrana prelepa Sopheap Dos iz Kambodže, devojka kojoj je leva noga amputirana visoko iznad kolena. Po već ustaljenom običaju, pobednica je kao nagradu dobila savremenu protezu.

Za razliku od takmičenja 2008. u Angoli, koje je bilo glamurozno kako i priliči izboru za mis, izbor za Miss Landmine 2009. održan je praktično u ilegali, tek 8.januara 2010. Bez prisustva kandidatkinja, umesto kojih su bile samo njihove fotografije. Razlog je to što je vlada Kambodže zvanično zabranila ovo takmičenje. Zabrana nije sprečila organizatore da ispune obećanje i da pobednici pribave novu titanijumsku protezu noge.

Za nas neprijatna činjenica je to da je pobednica izgubila nogu 1996. zbog nagazne mine proizvedene u bivšoj Jugoslaviji. Tim neprijatnija kada znamo da je Srbija danas jedna od retkih zemalja koje su odbile da potpišu međunarodnu konvenciju o zabrani ovog oružja.

Unatoč svemu, stiče se utisak da je i treći svet u velikoj meri počeo da se oslobađa predrasuda prema amputirkama i da priznaje njihovu posebnu lepotu i šarm. Ali na prostoru Balkana ovaj proces demistifikacije i emancipacije žena amputirki, kako izgleda, još je daleko od početka. Do tada, uživajte u nekoliko fotografija iz reportaže sa sajta TravelBlog.org.

Kompletnu foto reportažu od 40 fotografija možete videti na sajtu TravelBlog.org.

6 коментара:

  1. Nice dispatch and this post helped me alot in my college assignement. Gratefulness you for your information.

    ОдговориИзбриши
  2. I'm glad that my Blog was helpful for you.

    ОдговориИзбриши
  3. Sorry, but seems that photos are closed. I tried link, but it said "private" and cannot enter

    ОдговориИзбриши
  4. Bane, you are right, maybe this blog is deleted or moved.

    ОдговориИзбриши
  5. Šta je sa miss landmine za 2010/2011?

    ОдговориИзбриши
  6. Mislim da je ova inicijativa propala. Pokretač je dosta kritikovan u javnosti zbog navodnog izrugivanja amputirkama, za koje se kaže da se izlažu poniženju učestvovanjem na ovim izborima za mis samo zbog novca i šanse da dobiju protezu. Kao što je rečeno, vlasti Kambodže su i zvanično zabranile tu manifestaciju. Tako da izgleda da je pokretač potpuno odustao od nastavka ove akcije.

    ОдговориИзбриши