петак, април 04, 2008

Miss Landmine 2008.

Da li možete da zamislite takmičenje za izbor lepotice na kome učestvuju isključivo žene bez noge? Verovatno ne možete, ali nema ni potrebe da zamišljate pošto je takvo takmičenje za mis upravo održano. Juče je jednonoga Agusta Urika (31) iz Angole zvanično krunisana kao prva svetska Miss Landmine. Vesti i fotografije o ovom događaju možete naći, recimo, na sajtu Fox News, koji je izveštaj sačinio uz pomoć agencije Associated Press.
Inicijativa za ovo takmičenje potekla je od organizacije Miss Landmine i primarna namera je bila da se i na taj način ukaže svetu na opasnost od nagaznih mina, nešto sa čime će se još decenijama suočavati i dobar deo prostora bivše Jugoslavije.

Ali, ne treba prevideti da je ovo istovremeno još jedna od manifestacija postmodernog shvatanja ženske lepote, po kome žene koje su amputirke ne samo da nisu ružne, nego su lepe na neki jedinstven i poseban način.

Koju godinu ranije nikome ne bi palo na pamet da organizuje izbor za mis na kome učestvuju isključivo amputirke. Žene kojima nedostaje neki ud bile su primarno predmet sažaljenja, ponekad možda i gađenja, ali svakako ne nešto o čemu se javno govorilo kao o nečemu što je lepo. Međutim, danas stvari stoje drugačije.

Možda je prvi "povukao nogu" Erik Krol, poznati američki erotski fotograf. U nizu bogato ilustrovanih antologija njegove umetnosti, koje se mogu kupiti u najuglednijim umetničkim knjižarama sveta, nalaze se i fotografije jednonoge Kimberli Ostin. Još je interesantnije to da je Krol, koji je snimio na hiljade ženskih modela, nedavno izjavio da je Kimberli Ostin, žena kojoj je visoko amputirana leva noga, bila njegov najlepši, najseksepilniji i najerotičniji model, te da je njeno kretanje na štakama neopisivo uzbudljivo.

U Sjedinjenim Državama na više regularnih izbora za mis učestvovale su devojke bez ruke, a Tereza Jukitl (Theresa Uchytil), devojka bez leve ruke, čak je pobedila na jednom od takmičenja za mis Ajove. Ovome treba dodati i veći broj "čirliderki" bez noge.
Korak dalje otišao je Hauard Štern, koji je 2004. zvanično organizovao "Miss Amputee Pageant", izbor za najlepšu amputirku, na kome je pobedila prelepa Dženifer Krum, devojka bez leve ruke. Stvar je otišla i dalje, pa je posle toga seriju njenih erotskih fotografija objavio prestižni Playboy, doduše za sada samo u Internet izdanju.

Kao što vidimo, u modernom svetu pitanje o tome da li su amputirke lepe više i nije pitanje, podrazumeva se da žene kojima nedostaje neki ud jesu lepe. One jesu i različite, ali nisu manje lepe od žena koje imaju sve udove na broju. Na neki način ih baš ta različitost čini još zanimljivijim i privlačnijim.

Ovo je nešto na šta ljudi na prostoru Balkana tek treba da se naviknu. I da se naviknu na lepotu žena bez udova, i da se naviknu na to da je legitimno da se nekim muškarcima baš takve žene sviđaju. Takmičenje za "Miss Landmine", mada za sada organizovano samo na području Angole, zvanično je predstavljeno kao dodela "svetske titule". To možda znači da će se na budućim takmičenjima naći i amputirke iz drugih zemalja, pa – zašto da ne? – i sa područja bivše Jugoslavije. Treba se nadati da će to biti od pomoći kako emancipaciji naših žena-amputirki, tako i onih kojima se one sviđaju.

Нема коментара:

Постави коментар