уторак, јануар 05, 2010

Amputirke u stripovima

Na sajtu Acrotomophilia dodat je, u poglavlju Umetnost, tekst posvećen načinu na koji su žene amputirke prikazane u stripovima.
Strip je bio prvi medij u kome je bez ostatka prepoznata jedinstvena lepota onih žena kojima su neki od udova amputirani. Svojevrsna mala revolucija koja je na delu, ona koja je u našem vremenu revalorizovala i afirmisala šarm amputirki, samo je sledila ono čemu su u umetnosti stripa odavno ucrtani temelji. Amputirka je u stripovima bezmalo uvek prikazana kao izuzetno zgodna i naglašeno erotična. Ona skoro nikada nije jadna i nemoćna, već je često najsposobniji lik.

Ne retko amputirke su u stripu i opasne, a patrljak amputiranog uda se ne tretira kao nešto što nemoćno visi, nego je često najzgodnije mesto na koje se može pričvrstiti ubojito oružje. Onda kada nije u militarističkoj funkciji, patrljak žena amputirki se u stripovima ne posmatra kao nakaznost, već kao nešto što je na svoj poseban način lepo i ženstveno zaobljeno, ženin patrljak ruke ili noge tu je nešto što se ne skriva nego se s gordošću pokazuje.

Sve ovo nam govori da su u umetnosti stripa žene posmatrane ne samo na način tipičan za akrotomofiliju, već da je strip bio ono avangardno mesto koje je anticipiralo legitimnu ulogu akrotomofilije u savremenoj kulturi i masmedijima, te afirmisalo pravo žena amputirki da se na njih ne gleda kao na bogalje, već kao na lepe, atraktivne i ženstvene na svoj poseban i jedinstven način.

Нема коментара:

Постави коментар