недеља, април 01, 2007

Grindhouse

Za nekoliko dana, 6. aprila, održaće se premijera dvodelnog filma "Grindhouse" (o kome je već bilo reči ovde) u režiji Kventina Tarantina i Roberta Rodrigeza. U Rodrigezovoj "polovini" filma, pod naslovom "Planet Terror", pojavljuje se zavodljiva plesačica po imenu Cherry Darling (igra je Rose McGowan) koja ostaje bez desne noge i posle toga umesto proteze počinje da, kao štulu, nosi – mitraljez.
Ovaj štula-mitraljez već je izazvao bezbroj polemika i rasprava, a jedno od za nas najinteresantnijih stanovišta izneto je u Web magazinu "Voices of American Sexuality".

Uz naglašavanje da na preostaloj nozi nosi čizmu sa ekstremno visokom potpeticom ("valjda da bi postigla ravnotežu") pisac ovog prikaza primećuje da u zapadnoj kulturi postoji neizrečeno pravilo po kome su "amputirci, i hendikepirani uopšte, deseksualizovani".

Gledano na Cherry Darling iz te perspektive, kaže se u ovom kratkom eseju, "moglo bi se pomisliti da Rodrigez ustaje protiv ustaljenog stanovišta o tome šta jeste, a šta nije seksualno privlačno".
Ako Rodrigezov "Planet Terror" posmatramo na taj način, onda to sasvim izvesno film "Grindhouse" svrstava u područje akrotomofilije, u ono postmoderno shvatanje ženske lepote po kome posebna privlačnost žena-amputirki leži u "lepoti različitosti".

Нема коментара:

Постави коментар