April 01, 2007

Grindhouse

Rose McGowan sa mitraljezom umesto desne noge (kliknite na sliku za wallpaper 1024x768)
Za nekoliko dana, 6. aprila, održaće se premijera dvodelnog filma "Grindhouse" (o kome je već bilo reči ovde) u režiji Kventina Tarantina i Roberta Rodrigeza. U Rodrigezovoj "polovini" filma, pod naslovom "Planet Terror", pojavljuje se zavodljiva plesačica po imenu Cherry Darling (igra je Rose McGowan) koja ostaje bez desne noge i posle toga umesto proteze počinje da, kao štulu, nosi – mitraljez.

Ovaj štula-mitraljez već je izazvao bezbroj polemika i rasprava, a jedno od za nas najinteresantnijih stanovišta izneto je u Web magazinu "Voices of American Sexuality". Uz naglašavanje da na preostaloj nozi nosi čizmu sa ekstremno visokom potpeticom ("valjda da bi postigla ravnotežu") pisac ovog prikaza primećuje da u zapadnoj kulturi postoji neizrečeno pravilo po kome su "amputirci, i hendikepirani uopšte, deseksualizovani".

Rose McGowan hoda pomoću mitraljeza-štule (kliknite na sliku za wallpaper 1024x768)
Gledano na Cherry Darling iz te perspektive, kaže se u ovom kratkom eseju, "moglo bi se pomisliti da Rodrigez ustaje protiv ustaljenog stanovišta o tome šta jeste, a šta nije seksualno privlačno".

Ako Rodrigezov "Planet Terror" posmatramo na taj način, onda to sasvim izvesno film "Grindhouse" svrstava u područje akrotomofilije, u ono postmoderno shvatanje ženske lepote po kome posebna privlačnost žena-amputirki leži u "lepoti različitosti".

No comments:

Post a Comment