недеља, март 16, 2008

Jednonoga prostitutka?

Jedna od najupečatljivijih rečenica, koja se našla na bezmalo svim top listama filmskih citata, je ona Džeka Dosona (igra ga Leonardo di Kaprio) u filmu "Titanik", o jednonogoj prostitutki koja mu je bila model za crteže.
Nije se u scenariju ovog Kameronovog filma ta mala epizoda našla tek tako. Naime, atraktivna i neobično tražena jednonoga prostitutka iz Pariza jedno je od najpopularnijih opštih mesta s početka prošlog veka.

Mada ne znamo je li po sredi samo "urbana legenda" ili je ova žena zaista u to vreme "ordinirala" u Parizu, broj svedočenja o jednonogoj pariskoj prostitutki je zaprepašćujući. O njoj su ostavili svedočanstvo veliki pisci kakvi su bili Hemingvej, Majakovski i Galdos. Spominje se i u filmu "Tristana", a Luiz Bejker u knjizi "Out On a Limb" kaže da se ona uvek kretala na jednoj nozi pomoću belih štaka.

Sva svedočanstva se slažu u jednom: reč je o ženi koja je bila veoma zgodna, neobično mnogo "tražena" i, očigledno, veoma atraktivna u seksualnom smislu.

Priče o jednonogoj prostitutki iz Pariza našle su, kao kredibilne, mesto i u vrlo ozbiljnim seksološkim studijama, pa se u jednoj navodi i podatak da je veliki broj njenih klijenata bio iz Britanije, da su putovali u Pariz specijalno zato da bi koristili njene usluge. Isti izvor iznosi i podatak da je vrlo tražena prostitutka bez jedne noge postojala i u San Francisku, dok se u jednoj seksološkoj enciklopediji tvrdi da prostitutke bez noge naplaćuju "usluge" po višestruko višoj tarifi od uobičajene.

Ni naš prostor nije lišen sličnih "urbanih legendi". Tvrdi se da je svojevremeno u Bosni postojala veoma tražena prostitutka bez noge. U jednom delu i književnik Bora Ćosić piše da postoji mnjenje kako su žene bez noge natprosečno "dobre u krevetu".

Sva ova svedočanstva nameću niz pitanja, a verovatno najzanimljivije od njih je: da li je seksualna sklonost ka ženama bez jedne noge, možda, mnogo više uobičajena i znatno rasprostranjenija pojava nego što se obično misli? Sve dok je rasprava o ovakvoj sklonosti neka vrsta tabua – nećemo znati odgovor na to pitanje.

2 коментара: