субота, јун 03, 2023

Amputirke i skrivena kamera

Postoji uverenje da obožavaoci amputirki stalno prate žene kojima je neki od udova amputiran i neprestano ih snimaju. Ovakvo uverenje moglo se održavati nekada, kada je tehnika za snimanje bila mnogo manje dostupna a tajno snimanje – pogotovu videa – bilo izuzetan poduhvat. Danas, kada praktično svako u džepu ima TV studio, internet bi bio preplavljen tajnim snimcima amputirki da u ovom mitu ima makar malo istine. Ali, takvih snimaka nema.
Ova devojka bez noge nije snimljena skrivenom kamerom
Međutim, takvih snimaka jeste bilo. Da stvar bude više iznenađujuća, ovi snimci su nastali pre više od pola veka, kada bi se najmanje moglo očekivati da će neko nositi skrivenu filmsku video kameru i snimati amputirke na ulici.

Najpoznatiji takav video je Fine (aka Jofine, aka Josefine). Reč je o kompilaciji niza video snimaka u boji gde je na ulici snimljena mlada žena sa visokom amputacijom desne noge, koja uglavnom nosi mini suknju ili kratku haljinu, kreće se pomoću podlakatnih štaka i uvek na svojoj jedinoj nozi ima najlon čarapu i cipelu sa vrlo visokom potpeticom. Na nekim snimcima, snimljenim iz niskog rakursa na stepenicama, vidi se ispod veoma kratke suknje kako visi patrljak noge koja joj je amputirana.


Identifikovano je da je ovaj video snimljen u Nemačkoj, najverovatnije krajem 60-ih godina prošlog veka. Neki skrinšotovi ukazuju da postoji bar još jedan tajno snimljeni video sa istom amputirkom, ali on nikad nije viđen u javnom prostoru.
Screenshot iz nepublikovanog drugog Fine videa 
Drugi najpoznatiji video sa amputirkom koja je tajno snimljena na ulici je Catherine, sastoji se od niza snimaka mlade žene kojoj je desna noga amputirana do kuka i koja se, lepo i atraktivno odevena, takođe kreće pomoću podlakatnih štaka. Za razliku od prethodnog, ovaj video je crno-beli i ima ton. Identifikovano je da je snimljen u Francuskoj, po vremenskom zapisu na snimku 1996/97. godine, mada neki misle da je zapis lažan i da je snimljen ranije.


Od vremena snimanja ovih videa nije poznato da je ma ko snimio nešto slično. Povremeno se pojave kratki video-klipovi, nastali ili slučajnim snimanjem kamera na automobilima u Rusiji ili iz ruke, ali takvi klipovi traju obično desetak sekundi i na njima jedva da se nešto može videti.

Postoji i priličan broj fotografija i video klipova kojima se potpuno pogrešno pripisuje snimanje amputirki skrivenom kamerom. U stvari, najčešće je reč o poziranju, obično za neku od komercijalnih produkcija. Mnogi npr. misle da je sledeći video tajno snimljen na ulici, u stvari je to insert iz komercijalnog videa A Day with Danielle koji je snimila CD Production i u kome se kao model pojavljuje Liz (aka Danielle).


Uvek je postojao jedan broj uličnih fotografija amputirki, ali te fotografije ne sežu dalje od uobičajene ulične fotografije, a ni takve nisu česte.[1]

Uz navedene izuzetke, koji pripadaju vremenu decenijama pre doba pametnih telefona i video kamera u džepu, skoro potpuno odsustvo uličnih snimaka amputirki sasvim demantuje tvrdnje da obožavaoci amputirki takve žene rutinski tajno snimaju na javnim mestima.
Ulična fotografija zgodne žene bez noge na štakama
Snimci amputirki snimljenih skrivenom kamerom do te mere su retki da je to iznenađujuće i pre svedoči da su muškarci koji su poklonici amputirki vrlo neskloni ovakvom snimanju. Očito daleko više neskloni od "običnih" muškaraca, koji često snimaju zgodne žene na ulici.

Jedan od razloga ove nesklonosti verovatno treba tražiti u rasprostranjenoj stidljivosti poklonika amputirki, a verovatno i u njihovom osećaju griže savesti zbog toga što ih privlače žene sa amputacijom.

NAPOMENE

[1] Spomenuta Liz, koja nikada ne nosi protezu i kreće se isključivo uz pomoć dugih štaka, svojevremeno se na jednom forumu žalila jer ju je neko fotografisao na ulici dok je šetala sa ćerkicom. Autor ovog bloga bio je učesnik te diskusije i tada joj je rekao ovo: "Vi ste veoma lepa i zgodna žena. Za ljude je velika retkost i kuriozitet da vide tako zgodnu ženu sa samo jednom nogom i vrlo je moguće da je neki turista, koji verovatno uopšte nije obožavalac amputirki, taj prizor zabeležio kao zanimljivost sa putovanja. Razumem da su vam takve situacije neprijatne ali ljudi vole da sakupljaju retke i neobične stvari. Gledajte na to tako da vas je snimio zato što ste veoma lepa žena." Fotografije o kojima je reč nikada nisu bile širene na internetu i ostale su u nečijoj privatnoj kolekciji, a devotees su, skoro izvesno, nepravedno optuženi za to snimanje. Jedan obožavalac amputirki, koji po pravilu krije svoju sklonost i od najbližih, nikada ne bi neku amputirku snimao tako otvoreno.

Нема коментара:

Постави коментар